Бетон — французьке слово, яке означає «штучний кам’яний будівельний матеріал». Його отримують шляхом затвердіння суміші з цементу, води і інших складових, наповнювачів. Склад бетону можуть супроводжувати наповнювачі для бетону. У асфальтобетоні вода не застосовується. Цікаво, що бетон використовувався ще 6000 років тому в Межиріччі, а широкого поширення він набув в Древньому Римі. В’язка речовина стала відома в 1844 році завдяки І. Джонсону. Сьогодні лідирують у виробництві цього матеріалу Китай та США.

 

ВИКОРИСТАННЯ БЕТОНУ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА

Серед усіх матеріалів, що використовуються для будівництва, бетон вважається найпоширенішим. Ніякого процесу будівництва без нього уявити не можна.

ВИДИ ЦЕМЕНТУ

• Матеріал, що застосовують для приміщень промислового та цивільного призначення (звичайний);

• Для дороги, теплоізоляції, гідротехніки і інших нестандартних видів будівництва (спеціальний).

Згідно з особливостями наповнювачів бетон буває щільним, пористим або спеціальним.

В’язка речовина розділяє цемент на такі види: силікатний, цементний, гіпсовий, шлаколужний, полімерний, асфальтний …

Структура матеріалу буває: з порами, осередками, щільна, з великими порами.

 

Термін твердіння бетону і умови дозволяють поділити його на такі види: в природних умовах, з обробкою тепла і вологий, з атмосферним тиском, з автоклавним твердінням.

Клас бетону і марки бетону — це специфічні властивості, які показують його міцність, яка буває різною. Схоплювання бетону відбувається протягом певного часу. Кінцевий термін — 28 днів. Якщо розчин якісний, то цей процес не припиняється. Міцність безпосередньо залежить від співвідношення води і цементу. Найоптимальніший варіант, популярний — коли води беруть 0,3, а цементу 0,5. При меншому співвідношенні пластичність також невисока. А якщо процентне співвідношення води більше, то міцність зменшується, а рухливість (жорсткість бетону) збільшується. Для позначення класу використовують букву В і цифру для інформування про тиск. Марка позначає кількість бетону в суміші, де цифра позначає навантаження, яке суміш здатна витримувати. Клас позначає гарантовану міцність, а марка середній розрахунок.

МАРКИ БЕТОНУ ПО МОРОЗОСТІЙКОСТІ І ВОДОНЕПРОНИКНОСТІ

Марки по водонепроникності бувають таких видів: W4, W6, W8 і проміжні. Буває бетон, який прямо характеризується водонепроникністю, і побічно, тобто в співвідношенні води і цементу, поглинання води відповідно до маси.

Морозостійкість позначається буквою «F». Таблиця бетону ясно показує, яким він буває по цій характеристиці.

 

 

ПІДБІР СКЛАДУ БЕТОНУ

Бетонна суміш залежить від багатьох факторів. І якщо не враховувати їх, то міцності і довговічності бетонної побудови не чекайте. У будівельників часто прийнято робити заміс «на око», лопатами. Це стає причиною неточності співвідношення складу, особливо якщо говорити про воду і бетон. Надалі міцність, жорсткість і інші характеристики губляться безслідно, і терміни експлуатації об’єкта скорочуються. Природно, що дотримуватися пропорції не просто, але намагатися необхідно.

Щоб розрахувати склад суміші з товарним, найбільш популярним цементом, потрібно уважно вивчити, який саме склад бетону потрібен: марка, добавки, в тому числі і хімічні. Для 1 кубічного метра бетону за розрахунком потрібно:

  • Щебень розміром 40 мм, не більше
  • Рухливість бетону 5 см
  • Співвідношення води і цементу 0,57
  • Міцність бетону М200
  • Пісок з щільністю 2,6 кг/л, щільність цементу 3,1 г/см кубічний

В результаті співвідношення в оптимальному варіанті має виглядати наступним чином: цемент — 1 частина, пісок — 2,3 частини, щебінь — 3,4 частини

У таблиці описано й інші пропорції.

 

Про бетон можна говорити багато, сподіваємося, що ця інформація залишиться для читачів цікавою і необхідною.