ГІДРАТАЦІЯ БЕТОНУ 

Гідратація бетону є хімічною реакцією, в результаті якої суміш твердне і перетворюється в камінь. Розглянемо детальний опис цього процесу.

Наступним етапом гідратації є твердіння або набирання міцності, який починається через добу і може тривати до 28 днів. Це якщо є відповідні умови.

Тобто відповідь на запитання «скільки часу схоплюється бетон» не точний.

В першу чергу мається на увазі, що під час першого етапу розчин після заливки не рушили з місця, не поправляли. В іншому випадку він не затвердіє ніколи, навіть якщо його заливати водою вдруге.

Для прикладу, назвемо випадок, коли по стяжці, яка тільки почала тверднути і кристалізуватися, походили. На місцях слідів, швидше за все, шар цементу почне кришитися і псуватися.

Цементна стяжка твердне на 60-70% за 7-14 перших днів з 28 відведених. Далі терміни схоплювання бетону сповільнюються.

 

ЯК РОЗРАХУВАТИ КІЛЬКІСТЬ ВОДИ ДЛЯ ЯКІСНОЇ ГІДРАТАЦІЇ

Найкраще співвідношення води повинно бути 2:3. У разі додавання меншої кількості води зерна цементу не зуміють гідратувати в повну силу. Це не залежить від того, наскільки занурити бетон у воду. Якщо ж води більше 40%, тоді бетон утворює капіляри в діаметрі, який перевищує розміри гелевих приблизно в 1000 раз.

 

ТВЕРДІННЯ БЕТОНУ В РІЗНИХ УМОВАХ

Нормальною температурою вважається 20+-2 градусів тепла. Відносна вологість оптимальна, коли дорівнює 90-100%.

Якщо температура знижена, то міцність цементу повільно набирається. Якщо температура мінусова, гідратація припиняється. При умовах, коли вологість підвищена, а температура висока, бетон кристалізується швидше.

Що стосується зниженої температури, вона є причиною зниження міцності бетону, якщо він замерз рано. У розчині ще не встигла пройти хімічна реакція води з цементом, тому водного середовища більше, вона кристалізується, розширюється і розриває зв’язок цементного каменю з заповнювачем. Тому чим пізніше замерз бетон, тим міцніше він буде.

Отже, потрібно забезпечувати нормальні умови тверднення бетону на весь запланований термін. Для цього є два хороших способи:

  • Портландцемент для забезпечення внутрішньої теплоти;
  • Обігрів, надання додаткового джерела тепла ззовні.

Крім цього, потрібно додавати прискорювачі твердіння, наприклад, хлористий кальцій, хлористий натрій, поташ, нітрит натрію. Компоненти розчину перед змішуванням теж потрібно нагрівати (воду, щебінь і пісок).

 

ТЕПЛОВОЛОГОВА ОБРОБКА БЕТОНУ

Тепловологова обробка бетону є одним із способів прискорення твердіння. Способів тепловологісної обробки кілька:

  • Пропарювання конструкцій навколишнього середовища 60-100 градусів;
  • Пропарювання блоків з бетону в автоклаві;
  • Контактний обігрів конструкції;
  • З допомогою електричного струму;
  • З використанням інфрачервоних променів.

СПОВІЛЬНЮВАЧ СХОПЛЮВАННЯ ЦЕМЕНТНОГО РОЗЧИНУ

У випадках, коли потрібно, щоб процес затвердіння бетону був одночасним (наприклад, якщо обсяги робіт великі, і потрібно, щоб частини бетону, укладені зараз і раніше застигали одночасно), використовуються інші добавки: сповільнювачі схоплювання бетону. Подача суміші в цьому випадку повинна відбуватися за розрахунком часу точно, щоб не упустити момент схоплювання. Ці ж добавки актуальні, коли потрібно перевезти розчин на відстань з втратою часу.

Гідратація бетону дуже важливий і крихкий процес. Важливо розуміти, що можна і що треба робити для того, щоб забезпечити якість покриття без втрат.