ТЕХНОЛОГІЯ БЕТОНУВАННЯ

Технологія бетонування масивів і фундаментів повинна бути чітко розрахована на скорочення витрат матеріальних, трудових і тимчасових. Як правильно це організувати, якщо бетонувати потрібно в поєднанні з різними погодними умовами та іншими труднощами – читайте далі.

Масиви і монолітні фундаменти бетонуються з допомогою форм-блоків і уніфікованих елементів. Бетонування фундаментної плити відбувається з допомогою кранів, якщо вага і площа великі. Транспортизація і механізація робиться різними способами, залежно від місця знаходження заводу по виготовленню бетону або обладнання для приготування суміші. Кран є найпопулярнішим видом механізації, тому що універсальний в застосуванні. Цей спосіб вигідний ще й тому, що не треба з краном використовувати транспортер або бетононасос. Переставний транспортер або віброжолоб стануть у нагоді, якщо потрібно працювати у важкодоступному місці.

 

Укладання бетону відбувається в горизонтальний шар завтовшки 30-40 см. Глибинні і ручні вібратори використовують для того, щоб поглибити розчин. Для масивів яким потрібна велика потужність вібраторів, переставляються крани або вібропакети.

 

БЕТОНУВАННЯ В ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Є безліч методів бетонування при негативних температурах, націлених на те, щоб бетон не висох. Вода в ньому повинна зберігатися стільки, скільки потрібно для повноцінного дозрівання цементу. Тому в таких випадках застосовуються:

  • різні добавки-антифризи (ПМД або протиморозні добавки);
  • укриття бетону плівкою з поліетилену, утеплювачами;
  • електропідігрів;
  • прогрів за допомогою теплових гармат.

Найпопулярнішим методом вважається антифризова добавка для розчину. Вона може бути прямо в цементі, який так і називається зимовим. Ці добавки потрібно насипати в розчин в точному співвідношенні, щоб уникнути замерзання.

 

ТЕПЛЯКИ ДЛЯ БЕТОНУВАННЯ

Іноді для захисту бетону від перепаду низьких температур, вітру використовуються тепляки. Так називаються тимчасові приміщення, в яких витримують бетонні блоки, суміш. Також у них можуть сховатися від негоди робітники. Цей метод хороший, якщо робітникам потрібно занадто часто нагріватися або, коли бетон втрачає якість із-за погоди. В сильний мороз рекомендовано застосування двошарових наметів. Також тепляки бувають пересувними з легкими каркасами з металу. Ці споруди дозволяють скоротити час і витрати під час зимових морозів. Вони шиються з розрахунком, що їх буде зручно розбирати і збирати, щоб швидко переміщати. Ціна такого укриття невисока.

БЕТОНУВАННЯ В ДОЩ

В таку погоду важливо дотримуватися правил технології, щоб термін експлуатації бетону був максимальним. Найголовніше, що тільки розчину і потрібна вода, і температура під час дощу також підходить. Але допустити величезну кількость води не можна, щоб вона не розмила основу. Щоб уберегти конструкцію, потрібно:

 

  1. Вибирати цемент з високою маркою, який забезпечує вологостійкість готового розчину;
  2. Вкривати споруду гідроізоляційними матеріалами начебто поліетиленовою плівкою;
  3. Вібраційне обладнання запобіжить появі порожнин в основі бетону.

Щоб зробити розчин без зайвої води, споруджують навіс чи інше накриття. Далі можна приготовляти суміш для заливки:

  1. Спочатку цемент марки не менше 400 засипається в ємність, але не весь;
  2. Додаємо до 2 частин річкового піску і змішуємо;
  3. Наливаємо воду і змішуємо (половина частини, а за рахунок дощу можна менше);
  4. Гравій, 3,9 частини додаємо в кінці.
  5. Суміш кілька хвилин змішуємо.

Гідроізоляційний матеріал укладаємо в каркас.

Далі потрібна армуюча сітка усередині конструкції на 5 см від країв. Армування повинно бути скріплене.

Опалубку вкриваємо плівкою з запасом, щоб укрити і там, де немає бетону.

Розчин потрібно укладати частинами: розкрити частину плівки і заповнити цементом. Так до кінця.

 

БЕТОНУВАННЯ ПІД ВОДОЮ

Для такого способу є дві технології.

Для першого в дно водойми забивають палі, тобто стовпи із залізобетону. Їх з’єднують між собою замком паз-шип. Це не запобігає проникненню води всередину опалубки, але це не страшно. Для такого випадку використовують спеціальний бетон, який вже наполовину дозрілий.

Для кесонного способу потрібно сильна підводна течія з хвилями. Опалубка тут в центрі уваги, і вона виготовляється з металу. Невеликі споруди бетонуються з допомогою крана, а з територією побільше – завдяки зібраним кесонам.

Бетонування масивів і фундаментів залежить від багатьох факторів. Але якщо дотримуватися певних правил урахування тонкощів роботи, тоді можна отримати якісну бетонну основу.